top of page
Writer's pictureMarja Tuulia Lehtinen

VESIMELONIN TERAPEUTTISET OMINAISUUDET JA PUHDISTAVA VESIMELONIDRINKSU

Päivitetty: 1. elok.


Vesimelonin terveyshyödyt ja terapeuttiset vaikutukset

Tarvitsetko viilennystä?


Harvoin on näin kuumaa Suomessa ja erityisesti täällä Lapissa. Tämä ei kuitenkaan tunnu niin tukahduttavalta verrattuna Rooman kuumiin ja kosteisiin kesiin, jotka olivat aika haastavia. Kannattaa kuitenkin nauttia tästä harvinaisesta valosta ja lämmöstä kaikin siemauksin, mutta jos kärsit liiasta kuumuudesta, tarvitaan apukeinoja. Minäkään en enää ole tottunut näin lämpimään:)


Tiesitkö, että ruokavaliolla voidaan vaikuttaa joko kuumentavasti tai viilentävästi elimistöön?


Lämpimällä ilmalla kannattaa välttää kuumutta lisääviä ruoka-aineita kuten tuliset mausteet (pippurit, liika inkivääri, chili, cayennepippuri, liika valkosipuli jne.), kahvi, alkoholi ja liha. Myös raakaruoka tai ainakin vihannespainotteinen ruokavalio auttaa. Kannattaa suosia esim. vihersalaatteja, raasteita, vihersmoothieta, vihermehuja, marjoja ja hedelmiä. Lisäksi on hyvä juoda runsaasti puhdasta vettä, johon voi laittaa ripauksen hyvälaatuista suolaa. Kylmä (ei jääkylmä) yrttitee kuten piparminttutee, pakuritee voi myös viilentää. Itse valmistan suuremman annoksen teetä ja säilytän sitä jääkaapissa. Myös kookosvesi voi auttaa.


Vesimelonia viilentämään ja virkistämään kehoa ja mieltä


Roomassa asuessani söin valtavia määriä vesimelonia ja muita meloneita kesällä….varmaan vähän liikaakin ajatellen mikä sokerimäärä niistä tulee. Kun on kuuma, ruoka ei oikein maistu. Lämpimissä maissa syödäänkin kesällä viilentäviä hedelmiä marjojen sijaan.


Tiesitkö muuten, että vesimeloni on erittäin virkistävä ja viilentävä vaikutukseltaan? Se sisältää n. 92% vettä, jonka vuoksi se sammuttaa janon helposti.



Miten valitset kypsän vesimelonin
Kuva Pixabay

Vesimelonin terveysvaikutuksista lyhyesti


Vesimeloni on erinomainen antioksidanttien, C-vitamiinin ja lykopeenin lähde, joka on karotenoidien ryhmään kuuluva fytoravinne. Vesimeloni sisältääkin enemmän lykopeenia kuin raaka tomaatti. Lisäksi se sisältää b-ryhmän vitamiineista mm. B5, B1, B6, kuparia, biotiinia, kaliumia, A-vitamiinia (betakaroteeni) ja magnesiumia sekä karotenoideja kuten betakaroteeni, kryptoksantiini, luteiini, zeaksantiini.


C-vitamiini ja betakaroteeni ovat ns. anti-age tehoaineita, jotka ehkäisevät vanhenemista ja suojaavat monilta sairauksilta. A-vitamiini ja karotenoidit ovat hyväksi myös silmien terveydelle.


Karotenoidit ovat oranssien, punaisten ja keltaisten hedelmien, marjojen ja kasvisten väriaineita/pikmenttejä. Lisäksi vihreät kasvikset sisältävät karotenoideja. Huom! vesimelonin kuori on vihreä! Kuori kannattaakin käyttää mehussa, koska se sisältää huomattavia määriä antioksidantteja ja muita vaikuttavia aineita. Jos käytät kuoriosan, ostathan ainoastaan luomua!


Sydämen ja verisuonten terveys

Vesimeloni on vaikutukseltaan myös anti-inflammatorinen eli tulehdusta laskeva. Sen sisältämä lykopeeni ehkäisee voimakkaasti erilaisia tulehdusprosesseja ja neutralisoi vapaita radikaaleja. Lisäksi vesimeloni sisältää anti-inflammatorista kukurbitasiini E nimistä fytoravinnetta, joka kuuluu triterpenoidien ryhmään. Se blokkaa tulehdusta ja kipua aiheuttavan cyclooxygenaasi entsyymin toimintaa. Vesimeloni voi ehkäistä myös korkeaa verenpainetta.

Vesimeloni sisältää sitrulliini aminohappoa, joka muuntuu kehossa arginiiniksi, joka on tärkeä immuunijärjestelmälle sekä sydämen terveydelle. Lisäksi sen sisältämä C-vitamiini tukee immuniteettia.


Detox

Vesimelonia käytetään myös tukemaan kehon puhdistautumista toksiineista (haitta-aineista). mm. C-vitamiini, kalium ja magnesium tukevat myrkynpoistojärjestelmän toimintaa. Lisäksi vesimeloni on emäksisöivä ja neutraloi kehon liikaa happamuutta.


Ayurvedan näkemys

Ayurvedan mukaan melonit ovat vaikutukseltaan viilentäviä, kuumetta laskevia, diureettisia ja afrodisia. Vesimelonia suositellaan mm. kesän kuumuusoireisiin, aurinkohalvaukseen, kuumeeseen, janoisuuteen ja polttelevaan virtsaan. Lisäksi ne ovat hyväksi, jos kärsii esim. ärtymyksestä ja kiukkuisuudesta. Vesimeloni puhdistaa verta ja kudoksia.



Miten valitset kypsän vesimelonin


  1. Tarkista kantaosa! Jos se on RUSKEA, on meloni kypsä. Jos kanta on vihreä, se ei ole saanut olla riittävän pitkään "muhimassa" vaan on raaka.

  2. Etsi isohko KELTAINEN LÄIKKÄ/OSA - joka osoittaa, että meloni on kypsä. Jos taas ostat vihreän melonin ilman keltaista läikkää, on se hyvin luultavasti raaka.

  3. KOPUTA melonia - siitä pitäisi kuullua ONTTO ääni.

  4. Paina melonia kevyesti - kuori ei saa olla liian pehmeä eikä liian kova vaan antaa hiukan periksi.

Miten käyttää vesimelonia


Vesimeloni ja melonit ylipäätänsä syödään aina erikseen tyhjään mahaan. Niitä ei tule yhdistää edes muiden hedelmien kanssa. Älä myöskään syö niitä aterioiden yhteydessä, muuten ne voivat aiheuttaa ruoansulatusongelmia. Hyvä ajankohta on esim. aamulla tyhjään mahaan.


Ota huomioon myös, että vaikka vesimeloni sisältää vähän kaloreita, se sisältää kuitenkin suhteessa runsaasti sokeria (fruktoosi). Se ei sovi sinulle, jos kärsit mm. diabeteksesta tai sinulla on dysbioosi (suoliston häiriintynyt mikrobikanta). Myös syöpäpotilaiden on syytä välttää hedelmien sokeria.


Jos puristat vesimelonista mehua, käytä kohtuu pieniä määriä sen sisältämän sokerin vuoksi.



Vesimelonin terveysvaikutukset sekä haittavaikutukset
Kuva Pixabay

Viilentävä ja puhdistava vesimelonidrinksu

  • 1/2 luomu vesimelonia kuorineen (pieni)

  • 1 limen mehu

Pese vesimeloni huolellisesti ja pilko se. Mehusta ja nauti tyhjään mahaan. Voit lisätä haluttaessa hiukan limeä, joka antaa kirpeyttä mehulle sekä tukee detoxia


Virkistävä vesimelonidrinksu
Kuva Pixabay

VSM-Drinksu

Tämä resepti on ihan oikeasti supervirkistävä, kunhan muistat käyttää jääkaapissa säilytettyjä raaka-aineita.

  • 1/2 luomu vesimelonia kuorineen – pese ja pilko

  • 1 (luomu) sitruuna – kuori ja pilko

  • kourallinen mintun lehtiä

Mehusta ja nauti tyhjään mahaan.



Lähteet:

The World’s Healthiest Foods (George Mateljan)

The Ayurveda Encyclopedia (Swami Sada Shiva Tirtha)


© Marja Tuulia Lehtinen

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page