Salvia on tunnettu yrtti vaihdevuosivaivoihin kuten kuumiin aaltoihin. Lisäksi se suojaa naisia rintasyövältä ja sillä on monia muita huippuvaikutuksia.
Kuten ehkä tiedätkin jo, olen hulluna pestoon. Kokeilen jatkuvasti uusia reseptejä ja testaan niitä läheisillä ihmisillä yleensä hyvin tuloksin.
Tässä pestossa yhdistyy kahden superyrtin parantavat ominaisuudet (salvia ja basilika). Salvia on yksistään erittäin voimakas ja kaikki eivät välttämättä tykkää sen mausta. Olen aikaisemmin jakanut salviapeston reseptin, jossa ei ole käytetty muita yrttejä. Tässä reseptissä basilika pyöristää kivasti salvian maun niin, että se ei tunge liian voimakkaasti esiin.
Kuten aina, kun kehitän uusia reseptejä, mielessäni on raaka-aineiden terveellisyys, mutta myös hyvä maku. Reseptini ovat yleensä hyvin yksinkertaisia ja helppoja valmistaa. Mielestäni keittiössä ei pidä viettää koko elämää.
Alla muutama sana salvian terveysvaikutuksista.
Salvia – Salvia officinalis
Tunnetaan myös rohto-, ryyti- tai dalmatialaisena salviana. Salvia on erinomainen K-vitamiinin sekä karotenoidien lähde (betakaroteeni, kryptoksantiini, luteiini ja zeaksantiini). Lisäksi salvia sisältää haihtuvia öljyjä = eteerisiä öljyjä ( mm. alfa- ja beta-tujonia, kamferia, 1,8-sineolia, borneolia ja bornyyliasetaattia), flavonoideja (mm. apigeniinia, diosmetiinia, luteoliinia). Lisäksi se sisältää rosmariinihappoa, joka on voimakas antioksidantti.
Salvia on vaikutukseltaan mm:
voimakas antioksidantti
anti-inflammatorinen eli tulehduksia sammuttava (mm. rosmariinihappo) ja kuten varmaan olet kuullut, krooninen hiljainen tulehdus on kaikkien sairauksien taustalla.
ehkäisee useita eri syöpiä mm. rintasyöpää (rosmariinihappo) ja paksusuolen syöpää
salvian sisältämät eteeriset öljyt eli haihtuvat öljyt sisältävät mm. terpeenejä ja terpenoideja, jotka ovat vaikutukseltaan antimikrobisia. Nämä öljyt ja etanoliuutos vaikuttavat mm. Gram-positiivisiin bakteereihin kuten Bacillus cereus, Bacillus megaterium, Bacillus subtilis, Enterococcus faecalis, Listeria monocytogenes ja Staphylococcus epidermidis) ja Gram – negatiivisiin bakteereihin (eteerinen öljy vaikuttaa mm. Aeromonashydrophila, Aeromonassobria, E.Coli, Klebsiella oxytoca, Klebsiella pneumonia, Pseudomonas morgani jne.). Lisäksi salvia officinalis on vaikutukseltaan viruksia ja sieniä ehkäisevä (mm. Candida glabrata, Candida albicans, Candida krusei ja Candida parapsilosis).
ehkäisee diabetestä, vaikuttaa mm. verensokeriin ja rasva-arvoihin (kolesteroli)
parantaa muistia ja ehkäisee alzheimerin tautia
vaihdevuosioireet: salvia vähentää hikoilua ja auttaakin vaihdevuosioireissa mm. yöhikoiluun ja kuumiin aaltoihin
ruoansulatuskanavan ongelmat kuten ilmavaivat, mahakipu, ripuli jne. (yrtin muodossa)
suun hoidossa mm. ientulehduksiin. Monet hammastahnat sisältävätkin salviaa
Eikö olekin monta erittäin hyvää syytä lisätä salviaa ruokiin?
Salviaa ei tulee käyttää pitkään ja suuria määriä sen sisältämien voimakkaiden haituvien öljyjen vuoksi (mm. ketonit). Käytä kuuriluontoisesti ja pidä taukoa välillä.
Olethan varovainen, jos sinulla on lääkityksiä mm. diabetekseen, koska salvia voi laskea verensokeria. Se ei myöskään sovi sinulle, jos olet raskaana tai jos imetät.
SALVIA-BASILIKAPESTO
Resepti on gluteeniton, maidoton ja vegaani. Voit toki lisätä parmisaanijuustoa päälle tai reseptiin, jos käytät maitotaloustuotteita. Jos sinulla kuitenkin on syöpä, jätä juusto pois :)
2 nippua basilikaa (pestynä varsineen)
nippu salviaa (pestynä - käytä ainoastaan lehdet)
1/2 dl cashewpähkinöitä
1/2 dl kurpitsansiemeniä
2-3 valkosipulin kynttä (kuorittuna)
(2rkl ravintohiivahiutaleita – nutritional yeast) (tai luomu-parmesaania)
1/2-1 sitruunan mehu
n. 1/2 dl luomu-oliiviöljyä
1 keskikokoinen tomaatti (kuutioituna)
Suolaa (esim. Vogel yrttisuola)
Heitä kaikki raaka-aineet blenderiin (Vitamix tai vastaava tehokas blenderi). Sekoita huolellisesti tasaiseksi tahnaksi. Lisää tarvittaessa joko oliiviöljyn määrä tai tomaattia. Tarkista suola ja maku.
Tarjoile esim. Palmuston kikhernepastan kanssa tai chili nuudeleiden kanssa. Voit kokeilla myös kesäkurpitsapastaa, jos haluat raakaravintoversion :)
LÄHTEET:
© Marja Tuulia Lehtinen
Comments